Zgodovina kluba

Začetki odbojke

Začetki odbojke v Guštanju (sedanjih Ravnah na Koroškem) segajo v leto 1928. Nekateri člani guštanjskega telovadnega društva »Sokol« so že leta 1928 pričeli igrati odbojko.

Ker sta od leta 1931 naprej tako članska kot naraščajska ekipa »Sokola« redno trenirali, se je zelo hitro dvignila tudi kvaliteta odbojkarske igre. Pred guštanjskim sokolskim domom so bile v teh letih številne odbojkarske tekme in vedno več gledalcev je prihajalo vzpodbujat domače igralce.

Leta 1939 so v Guštanju ustanovili še odbojkarsko sekcijo pri Fantovskem odseku. S to sekcijo so odbojkarji »Sokola« vse do izbruha 2. svetovne vojne odigrali veliko razburljivih prijateljskih tekem.

Odbojko so na Ravnah igrali vse do okupacije Jugoslavije, ko je 2. svetovna vojna za nekaj let zatrla tudi športni utrip.

Po osvoboditvi se je v Guštanju zanimanje za odbojko takoj prebudilo. Tudi Fizkulturno društvo Guštanj je imelo sekcijo za odbojko. V društvo so pritegnili bivše odbojkarje »Sokola« in Fantovskega odseka, za vadbo pa so si izbrali bivše teniško igrišče grofa Thurna, ki so ga guštanjski fantje obnovili in takoj začeli trenirati. V tem času se je Fizkulturno društvo Guštanj tudi reformiralo. Ustanovili so Športno društvo Fužinar in Telovadno društvo Guštanj. Odbojkarska sekcija je prišla pod okrilje Športnega društva Fužinar.

Image
Odbojkarji Sokola

Začetki uspešnega obdobja

Od leta 1951 do 1954 so naši odbojkarji že nastopali v slovenski ligi in sicer v mariborski coni. OZS je razdelila tedanjo slovensko ligo na ljubljansko in mariborsko cono. Zaradi neuspešnih kvalifikacij so tudi leta 1954 igrali v vzhodni skupini republiške lige. S prvim mestom so kot prvaki vzhoda odpotovali na Jesenice, kjer so si z zmago nad domačim moštvom priborili vstop v takratno slovensko-hrvatsko ligo. S tem je Fužinar prvič postal odbojkarski prvak Slovenije.

V tem letu je Fužinar prvič sodeloval s svojo mladinsko ekipo na republiškem prvenstvu. V finalni tekmi v Ljubljani je tesno izgubil z mariborskim Branikom z 1:2 in postal podprvak.

Samostojni odbojkarski klub "Fužinar"

Odbojkarska sekcija se je 8. avgusta 1954 reorganizirala v samostojni OK Fužinar. Da bi bila ekipa za leto 1955 pripravljena za težke tekme v slovensko-hrvaški ligi, je imela desetdnevne priprave, zaigrala pa je tudi na nekaj turnirjih. Svojo prvo tekmo v slovensko-hrvaški ligi je Fužinar odigral 1. maja 1955 v Varaždinu. Že v spomladanskem delu so domači odbojkarji razbili vse dvome in dokazali, da ni bila le sreča tista, ki jim je pomagala v višjo ligo. Z Raven so odhajali poraženi: Kamnik, Ljubljana, Olimpija, Ilirija, Elektrostroj in vsi drugi klubi. Edini poraz so doživeli proti Lokomotivi, ki je ob koncu lige osvojila prvo mesto, Fužinar pa je bil takoj za njo. Drugo mesto v višji ligi je bilo za domače odbojkarje imeniten uspeh.

V tem letu so odbojkarji odigrali tudi svoji prvi mednarodni tekmi. Z reprezentanco Amsterdama so izgubili z 0:3, ekipo iz Turčije pa so premagali s 3:0. Ker so ukinili slovensko-hrvaško ligo, se je moral Fužinar vrniti v slovensko ligo, kjer se je pomeril z Olimpijo, Ljubljano, Ilirijo, Kamnikom in Jesenicami. Premagal je vse ekipe in osvojil naslov prvaka Slovenije.   

Image
Slovensko-hrvaška liga v letu 1955

Ravenčani prvič v zvezni ligi

Odbojkarji Fužinarja so 16. decembra 1956 igrali na kvalifikacijah za vstop v zvezno ligo. Fužinar je sredi Zagreba zmagal s 3:1 in se prvič v zgodovini ravenske odbojke uvrstil v zvezno ligo.

Sodelovanje v zvezni ligi je bilo za OK Fužinar zelo zahtevno, saj je v njej nastopalo samo osem ekip. Zato so naše odbojkarje v letu 1957 okrepili še najboljši domači igralci. Takratnih tekem se mnogi še danes spominjajo. Nepozabna pa je ostala prvenstvena tekma med domačim Fužinarjem in beograjsko Crveno zvezdo. Ob peklenskem vzdušju so imeli domači odbojkarji dobesedno »na kolenih« ekipo, ki je pozneje postala državni prvak. Za Beograjčane je nastopilo kar sedem reprezentantov, ki so le s težavo in nekaj športne sreče premagali naše fante s 3:2. Ob sklepu prvenstva se je Fužinar uvrstil na 7. mesto, kar seveda ni zadoščalo za obstanek med družbo najboljših ekip Jugoslavije.   

Image
Mladinski prvaki v letu 1958

Drugič med najboljšimi - štiri leta v prvi zvezni ligi

V letu 1963 so se odbojkarji najbolj načrtno pripravljali za ponovni vstop v družbo najboljših. Na kvalifikacijah, novembra 1963 v Osijeku, je Fužinar bil prvi pred favorizirano domačo Slavonijo, za katero so igrali tudi državni reprezentanti. Tekma je bila zelo izenačena, odločili pa sta srčnost in borbenost. Fužinar je zmagal s 3:2, z zmago pa si je priboril drugi nastop v prvi zvezni ligi.

Koroški ljubitelji te igre so kar štiri sezone zapored uživali v napetih tekmah domačih ljubljencev z najboljšimi jugoslovanskimi moštvi.

Image
Po uvrstitvi v prvo ligo 1963
Image
Mladinci na državnem prvenstvu v Beogradu

Odbojkarji še tretjič med najboljšimi

V tekmovalni sezoni 1971/72 so člani osvojili 2. mesto v drugi Zvezni ligi za osiješkim Željezničarjem in se tako uvrstili na dodatne kvalifikacije za vstop v prvo zvezno ligo. Kvalifikacije so bile v Osijeku, za dve prosti mesti pa so se med seboj pomerili bivša prvoligaša Bosna iz Sarajeva in Radnički iz Kikinde ter Merkur in Fužinar. Prvi dve mesti, ki sta vodili v najvišjo ligo, sta osvojila Bosna in Fužinar, ki se je tako že tretjič uvrstil v jugoslovansko družbo najboljših odbojkarskih moštev.

Vse vmesne sezone, ko ravenski odbojkarji niso igrali v 1. Zvezni ligi, so vsako sezono krojili vrh 2. Zvezne lige in večkrat tudi nastopali v kvalifikacijah za najvišjo jugoslovansko odbojkarsko ligo, a žal neuspešno.

Image
Člani 1984

Ustanovitev odbojkarskega društva Fužinar in obdobje po osamosvojitvi

Po razpadu bivše Jugoslavije se je 11. 9. 1991 odbojkarski klub Fužinar na novo registriral. Ustanovitelji so v vlogi za vpis navedli, da ga ustanavljajo kot ODBOJKARSKO DRUŠTVO »FUŽINAR«. Naši odbojkarji so v sezonah 1991/92, 1992/93 ter 1993/94  zaigrali v slovenski super ligi, osvojili pa so 6., 5. in 12. mesto, tako da so v naslednjih dveh sezonah igrali v 1.B ligi.

V sezoni 1995/96 pa so se znova uvrstili v 1.A ligo. Rekonstrukcija kluba je delovala, saj je mladinski pogon deloval odlično, v naslednji sezoni pa so tudi člani v sezono štartali z visokimi cilji, to so bila prva štiri mesta, ki bi klubu prinesla tudi nastope v evropskih tekmovanjih. To jim je tudi uspelo, saj so sezono končali na 4. mestu.

Dvojni uspeh: pokalni in državni prvaki (1997/1998)

V sezoni 1997/98 so člani zopet napadali najvišja štiri mesta. Ob 70-letnici kluba, pa je vodstvo kluba sanjalo tudi o naslovih. V želji po teh se je ekipa še dodatno okrepila. Kar pa se je izplačalo, saj je odbojkarjem Fužinarja uspel veliki met. Postali so državni in pokalni prvaki! Sezono so dopolnili tudi mladinci, ki so postali državni podprvaki.

Naslov prvakov Slovenije so Fužinarju priborili: Mijo Vukovič, David Slatinšek, Vlado Kotnik, Aleš Legan, Rasto Oderlap, Janko Tone, Jure Kokot, Marko Drevenšek,Matjaž Hafner, Gregor Jerončič in Rok Sobočan.

Image
Pokalni in državni prvaki v letu 1998

Obdobje po največjem klubskem uspehu

Po tem velikem uspehu pa je članski ekipi šlo vedno slabše. V sezoni 1998/99 so odbojkarji Fužinarja GOK IGEM dosegli še dokaj solidno četrto mesto v 1. državni odbojkarski ligi. Selekcija mladincev je dosegla 3. mesto, kadeti so bili 2., starejši dečki pa 4.

V sezoni 1999/2000 so člani nazadovali še za dve mesti in bili šesti. Selekcija mladincev, sestavljena iz igralcev druge ekipe Fužinarja in igralcev kadetske ekipe, je dosegla  2. mesto, kadeti so bili 3., starejši dečki pa 5.

Sezona 2000/01 je prinesla članom le mesto više – bili so peti. Mladinci so bili 2. ter izboljšali lanski rezultat. Kadeti so bili 4., starejši dečki pa šele 12.

Ko se je končala sezona 2001/2002, so bili člani v 1. državni ligi spet le šesti. Mladinci so osvojili 4. mesto, kadeti so bili 7., starejši dečki pa 4.

V sezoni 2002/03 so se odbojkarji preimenovali v Fužinar Metal Ravne in v 1. državni ligi osvojili solidno 4. mesto. Mladinci so nas razveselili z 2. mestom, kadeti so bili 4., starejši dečki pa so to sezono postali državni prvaki.

Prvi šok je sledil v sezoni 2003/04. Člani so v 1. DOL zasedli le 9. mesto in izpadli iz lige! Tudi mladinci so bili 9., razveselili pa so kadeti, ki so postali državni prvaki. Starejši dečki so osvojili 11. mesto.

V sezoni 2004/05 so člani v 2. DOL brez težav osvojili 1. mesto in se spet vrnili v 1. ligo. Mladinci so bili spet le 9., ponovno pa so bili izvrstni kadeti, ki so že drugič zapored postali državni prvaki. Starejši dečki so tekmovanje končali na zelo dobrem 3. mestu.

Člani so bili tudi v sezoni 2005/06 ob vrnitvi v 1.DOL še vedno v krizi – na koncu so bili osmi. Naslova državnega prvaka so se veselili naši mladinci. Kadeti so bili na solidnem 4. mestu, starejši dečki pa so bili spet 3.

Image
Člani Fužinarja 2001

Drugi šok se je dogodil v sezoni 2006/07. Člani so bili le deseti in so spet izpadli iz 1. DOL, mladinci pa so že drugič potrdili naslov državnih prvakov! Kadeti so bili tokrat 5., starejši dečki pa 4.

V sezoni 2007/08 so člani v 2. DOL zasedli 5. mesto, tudi mladinci so bili 5. Naši kadeti in starejši dečki pa so bili solidni tretji.

Sezona 2008/09 je prinesla boj članske ekipe za 1.DOL, žal pa neuspešen, saj je končala na 3. mestu. Mladinci so izpadli na četrtfinalnem turnirju, kadeti in starejši dečki pa so bili 4.

Kriza ravenske odbojke se je znova pokazala, saj so člani v sezoni 2009/10 zasedli le 9. mesto v 2.DOL. Mladinci so izpadli na polfinalnem turnirju, kadeti so postali državni podprvaki, starejši dečki pa so sezono končali na 6. mestu.

Ponovno prestrukturiranje vodstva kluba - višji cilji 2010

Sezona 2010/11 je ponovno vlila optimizem, saj se je klub ponovno prestrukturiral, to pa se je enkrat klubu že obrestovalo. Rezultat v tej sezoni je bil boljši kot leto poprej, članska ekipa je do zadnjih krogov konkurirala za vstop v 1. DOL, žal pa na koncu zasedla 4. Mesto v 2. DOL. Mladinci pa so sezono zaključili na 5. mestu.

V sezoni 2011/2012 je klubu uspelo nazaj v svoje vrste pripeljati domače igralce, glavni cilj pa je bil preboj v 1. DOL. Ekipa je na koncu zasedla 2. mesto, s tem pa si je priborila kvalifikacije za vstop v 1.DOL, proti Krki pa jim je na koncu zmanjkal le en niz. Kadeti so v tem letu končali na 6. mestu v Sloveniji.

V sezoni 2012/2013 se je klub še dodatno igralsko okrepil, saj je bil glavni cilj igranje v 1.DOL. To pa je članski ekipi uspelo, saj so prepričljivo slavili v drugoligaškem tekmovanju in se neposredno uvrstili v 1. ligo. Sezono so zelo uspešno končali tudi v Pokalu Slovenije, saj so se naši člani po dolgih letih uvrstili med 8 najboljših ekip.

Image
1.ligo za Fužinar so priigrali: zgoraj z leve proti desni Matej Tomaž, Mitja Jež, Denis Valentan, Rok Abraham, Žiga Bogataj, Samo Stravnik, Jure Kasnik, trener Bojan Ivartnik, spodaj z leve proti desni Matej Prikeržnik, Jure Jež, manjkata Tilen Mlinar in Peter Šavc.

Prva liga od 2013

Ponovno nastopanje Fužinarja v 1.DOL. V sezoni 2013/2014 je ekipa na koncu sezone zasedla 7. mesto. Tudi po sezoni 2014/2015 se je klubu uspelo obdržati med prvoligaši, saj so osvojili končno 8.mesto. V pokalnem tekmovanju so izpadli po izjemno izenačeni seriji v 1/4 finalu, le nekaj točk pa jim je zmanjkalo za uvrstitev na zaključni turnir. 

Image
Stojijo z leve: trener Bojan Ivartnik, Savo Radjenović, Peter Šavc, Denis Valentan, Samo Stravnik, Taylor Hunt (Kanada), Rok Abraham, Rok Sobočan, pomočnik trenerja Blaž Merkač. Klečijo z leve Saša Ciganović, Jure Jež, Blaž Libnik, Mitja Jež, Uroš Levar.

Ženska odbojka na Ravnah na Koroškem (1956-1991)

Začetki ženske odbojke na Ravnah na Koroškem segajo v leto 1956. Že leta 1957 so  igralke nastopile na mladinskem prvenstvu Slovenije in zasedle 3. mesto. Od takrat pa vse do leta 1962 so Fužinarjeva dekleta redno nastopala na vseh republiških prvenstvih za mladinke in tekmovale tudi v ženski republiški odbojkarski ligi. Leta 1958 so bile mladinke druge, leta 1959 pa so postale republiške prvakinje. Istega leta so mladinke na državnem prvenstvu v Sremskih Karlovcih osvojile 3. mesto.

Leta 1971 je Ravenčankam kljub dvema izgubljenima tekmama le uspelo prvič osvojiti prvenstvo Slovenije. Od takrat pa vse do leta 1977 so bile odbojkarice Fužinarja vselej najboljše v republiški ligi. Več let zaporedoma je ženska ekipa osvajala tudi pokalna tekmovanja v Sloveniji. Več let zapored pa so sicer neuspešno, nastopale na kvalifikacijah za 1. Zvezno ligo.

Leto 1979 pa bo zapisano z zlatimi črkami v zgodovino ženske odbojke na Ravnah. Maja tega leta so Ravenčanke po treh zaporednih poskusih vendarle dosegle težko pričakovani cilj in se uvrstile v 1. Zvezno ligo.

Štiri leta zapored je nato ženska ekipa nastopala v I. Zvezni ligi. Ravenčanke so v prvi sezoni nastopale kot edina slovenska ekipa v najvišji ligi in osvojila 7. mesto med najboljšimi jugoslovanskimi ženskimi ekipami. Vsa ta leta pa so bile zelo uspešne na številnih mednarodnih turnirjih.

Image
Ženska ekipa v sezoni 1979/80

Od leta 1983 pa vse do leta 1988 je ženska ekipa nastopala v II. zvezni ligi – zahod. V sezoni 1986/87 pa so odbojkarice osvojile odlično 2. mesto takoj za prvakinjami, Željezničarjem iz Osijeka. Sezona 1988/89 je bila še dokaj uspešna, saj so dekleta osvojila 3. mesto. Po letu 1991 pa za žensko odbojko ni bilo več pravega interesa, zaradi česar na Ravnah ni bilo več ženske ekipe. 

Vir: Osemdeset let odbojke na Ravnah, 2008

Informacije

Odbojkarski klub Fužinar Metal Ravne

Na gradu 6

2390 Ravne na Koroškem

040 833 611

info@okfuzinar.si

 

Odbojkarska šola

040 833 611

sola@okfuzinar.si